måndag 26 november 2012

Car trouble

Ojoj, vilken dag. Puh... Allt började på bästa sätt - fantastiska vyer längs vägarna, klockren roadtipmusik i högtalarna och allmän färdglädje.

All glädje försvann emellertid i utkanten av staden Bathurst. Helt plötsligt dog motorn. Som en en följd av detta naturligtvis även servosyrningen mm. Som tur var hade vi fått upp en så pass hög fart efter stoppet vid trafiklyset att vi lyckades rulla igenom korsningen och styra av mot sidan.

Vi öppnade huven och kunde ganska snabbt konstatera att allt inte stod rätt till. Ett ganska kraftigt läckage upptäcktes. Vi trodde först att det var ett oljeläckage, trots den aningen annorlunda färgen på vätskan.

Som tur var har vi ett års garanti på bilen, vilken inkluderar så kallad "road assistance". Så vi ringde dem och en mekanikerkom inom 45 minuter. Han konstaterade att kylarslangen var trasig, vilket lett till att motorn överhettats. Det här bekräftade mina farhågor om att värmemätaren i bilen inte fungerar som den ska, då den nästintill stod i botten då bilen lade av.

Hur som helst kunde vi andas ut lite, då ett vattenläckage är bra mycket bättre än ett oljeläckage, vilket sannolikt skulle kunnat lett till att motorn skurit, om jag inte är helt ute och cyklar.

I alla fall så ringde road assistance en bärgningsbil som - kostnadsfritt tack vare garantin - hämtade oss 20 minuter senare och körde till en verkstad.

Så hipp som happ fick vi spendera tre timmar i en stad vi aldrig trodde vi skulle besöka och ytterligare en timme senare befann vi oss på en camping en bit utanför hålan Blayney som vi hittade via vår fenomenala iPad-app Camper. Campingen är helt gratis och har väldigt vackra omgivningar. Så trots att reparationen kostade 120 dollar (garantin täckte tyvärr inte reparationen), så kom det ut mycket gott även av denna dag.

Dagens tummen upp blir utan tvekan NRMA Road Assistance som var snabbt på plats, kostnadsfri, hjälpsam och tillmötesgående.

Dagens tummen ner går till nissarna som genomförde pinkslipen innan vi köpte bilen.

Nu hoppas vi innerligt att det ska vara slut på problem. Mycket motvind på sistone nu, men livserfarenhet - det får vi!

Imorgon når vi förhoppningsvis Canberra. Nu skall vi fortsätta att njuta av kvällen mitt ute bland slätterna i det australienska ingenmanslandet.

Ciao!



Vid pennan,

/Mattias



1 kommentar: