tisdag 1 januari 2013

Recension Campsites

Eftersom våra campingdagar är över här i Australien så tänkte vi dela med oss av våra åsikter angående våra olika campsites som vi besökt. Nedan, efter de olika recensionerna, går även att läsa en liten allmän reflektion av campinglivet här i Australien och fördelar och nackdelar med det hela.
För att hitta campsites använde vi oss av betal-appen (kostnad ca 50 dollar) Camp 6. En utomordentlig app som visar alla campsites under 23 dollar per två personer i Australien. Man kan även söka efter specifika campsites, t.ex gratiscampingar eller campsites med dusch mm. Betalar sig själv efter ett tag och rekommenderas varmt.


KATOOMBA, BLUE MOUNTAINS
Katoomba Falls Caravan Park
101 Katoomba Falls Road, Katoomba

En relativt fin camping med fenomenala omgivningar i form av fantastiska bergsvyer. Köket får tummen upp jämfört med andra campingar, förutom spisen som endast har en fungerande platta.
Om du bor här så betala inte för Blue Mountains-attraktionerna upp till höger och sedan vänster längs vägen (Railway, Cable way, Sky Way), utan korsa bara gatan och gå ner längs med de byggda lederna. Därifrån kan man, helt gratis, följa leder runt hela berget och se de mest fantastiska av vyer.

Betyg: 7/10


CARCOAR DAM, BLAYNEY
Ca 4 mil söder om Blayney, exakt adress okänd

En fenomenalt fin camping. Omgivningarna är mycket fina och man kan (tror vi) även bada i den intilliggande sjön. Campingen är helt gratis och vattnet är inte drickbart. Duscharna testade vi aldrig, men skulle inte vilja göra det heller.
En perfekt camping om man vill spara pengar. Här bör man dock endast stanna en, max två nätter. Kom ihåg att ta med vatten!

Betyg: 6/10


CANBERRA
Epic Exhibition Park
10 Flemmington Road, Michell, Canberra

Värdelöst skitcamping. Ogästvänlig, ligger intill en travbana, jorden är inte direkt tältvänlig och "köket" består av två diskhoar. Vi bodde här i fyra nätter och kan inte direkt säga att vi njöt av vår vistelse. Utan tvekan den sämsta campingen vi besökte. Huvudstaden Canberra är inte heller den värd ett besök.

Betyg: 2/10


NARRANDERA
Lake Talbot Tourist Park
Gordon Street, Narrandera

Mycket fin och ren camping som ligger i direkt anslutning till två stora 50 m-bassänger. Att bada där kostar 3 dollar. Köket var helt okej med kylskåp mm och powered site kostade lika mycket som unpowered (10 dollar/skallen/natten).
Var dock beredd på att det kan vara varmt. Det var 42 grader då vi anlände, ingen höjdare att sova i tält då.
En camping vi skulle vilja rekommendera!

Betyg: 7/10


MILDURA
Buronga Riverside Caravan Park
71a Caravan Park Rd, Buronga

En helt okej camping får man väl ändå säga. Sticker inte ut mer än att toaletterna var otroligt fina och välstädade. Köket var ett öppet kök och aningen ogästvänligt. Just natten då vi sov där var det inbrottstjuvar som rörde sig på området. Tummen upp till vakthavande som åkte runt och informerade alla campare.
Campingen ligger nära vägen, så det är lätt att hitta.
Helt klart ett dugligt alternativ om man korsar öknen mellan Canberra och Adelaide.

Betyg: 6/10


MOUNT GAMBIER
Big4 Blue Lake Holiday Park
Bay Road, Mount Gambier

Denna camping hade utan tvekan det bästa köket. Stort, rymligt, rent och välutrustat. Campingen ligger väldigt vackert ca 100 m från Blue Lake, som för övrigt verkligen ger skäl för namnet. Priset låg på 12 dollar/natten/skallen, vilket bör anses som ett vrakpris med tanke på faciliteterna.
Aningen svårt att hitta till campingen dock.

Betyg: 7/10


LAKES ENTRANCE
Lakes Entrance Tourist Park
127 Princes Highway, Lakes Entrance

Rätt ogästvänlig camping och otrevlig personal. Även själva staden Lakes Entrance var ganska trist.
Ska man stanna någonstans så funkar det att stanna här, men varken staden eller campingen är värd en omväg.

Betyg: 4/10


NAROOMA
Big4 Island View Beach Resor
7323 Princes Highway, Narooma

Det här var nog den bästa campingen vi vistades på har vi i efterhand kommit fram till. Det finns en stor pool med riktigt schyst poolområde där man kan steka på riktigt bra de dagar då det är fint väder. En liten basketplan och två studsmattor finns även här.
Vill man chilla med en film i tältet innan man somnar så kan man dessutom låna filmer från den trevliga personalen i receptionen helt gratis. Filmerna är nya och bra filmer, så det är ingen randomskit vi snackar om!
Campingen har dock ett stort minus och det är djurlivet. Då vi var där såg vi två stora spindlar, det sprang alltid runt en råtta i köket och fåglar försöker sno ens mat då man tillagar den i köket som saknar dörrar. Utöver detta såg vi även lite andra djur. Insekter - galna skalbaggar - finns det även det gott om.
Anser man att ovanstående inte spelar någon roll så rekommenderar vi denna tolvdollarscamping starkt. Annars bör man nog rulla vidare.

Betyg: 8/10


BATEMANS BAY
Big4 Batemans Bay Beach Resort
51 Beach Road, Batemans Bay

Här trivdes vi inte alls. Visst var det en rätt fin camping, men för vår del var det lite väl mycket barnfamiljer där och massvis med regler, vilket gjorde att det hela kändes lite kvävande.
Ett plus är det fria wifi:et, ett minus är att det var obarmhärtigt långsamt.
En pool fanns, vilket även det är ett plus, men vi anser att för 16 dollar/natten (dyraste campingen vi bodde på) så har man rätt att förvänta sig mer.

Betyg: 4/10


BULLI, WOLLONGONG
Bulli Beach Tourist Park
1 Farrell Road, Bulli

En riktigt schyst campsite. Alldeles bredvid en fin strand och dessutom en surfstrand lite längre bort.
En rätt genomsnittlig camping, men vi fick vad vi förväntade oss och med tanke på att campingen ligger så nära Sydney så är 12 dollar/skallen ingenting.
Här trivdes vi och vi vill därför rekommendera det till andra campare.

Betyg: 6/10


Så... var det då värt det att spendera 19 nätter i tält som backpacker?
Svaret är helt klart Ja!
Man bör sannolikt inte ägna särskilt mycket längre tid åt sin campingtrip då man i slutet ledsnar lite på att inte träffa andra backpackers, men det är å andra sidan troligen det enda negativa med det hela, såhär i efterhand.
Vi fick möjlighet att se och upptäcka så otroligt mycket mer än om vi bara bott på hostels. Australien har en fantastisk natur och den upplevs bäst på nära håll, hur klyschigt det än låter.
Bara det faktum att man är ute dygnet runt förutom om man är på toa, sitter i bilen eller ligger i tältet gör det hela värt det. Frisk luft kan man inte få för mycket av, höhö!
En annan sak som är ett stort plus för backpackers som vi själva är pengarna man sparar. Campingpriserna ligger mellan 8-16 dollar per person och natt (vanligtvis 12 dollar) och innebär att man jämfört med att bo på hostel sparar omkring 15-20 dollar/natten, vilket är en förmögenhet med backpacker-mått mätt.
Det som även bör nämnas är att det som sagt blir lite tråkigt med tiden. Man träffar få likasinnade och det är logistiskt jobbigt att resa runt utan kylmöjligheter för maten mm.
Vill man ha lite bättre standard på campingarna så rekommenderar vi Big4-campsitsen.

Sammanfattningsvis skulle vi vilja säga att om man har tillgång till bil, vill spara lite pengar eller helt enkelt bara uppleva det mesta av Australien så BÖR man åka på en campingtrip.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar