måndag 25 mars 2013

Backpacker-tips i Australien

*Varning för långt inlägg*

Det här blir (vad jag vet nu i alla fall, kan kanske komma upp en Australien-film här sedan om ni har tur!) det absolut sista inlägget på Pack in a Bag. Det har varit roligt att skriva under resans gång och jag hoppas att även ni läsare uppskattat det. Det jag/vi också hoppas är att bloggen skall fungera som ett hjälpmedel för framtida backpackers i, främst, Australien.
Ja, det var ju lite vemodigt det här, då det här verkligen innebär den absoluta slutpunkten för vår fantastiska resa. Men, men. Well, well - here it goes. Ett sista inlägg som till fullo är tillägnat er backpackers som tänker ge er ut i världen.
Enjoy!

---------

Okej, eftersom vi anser oss vara beresta nu och ha hyfsad koll på allt vad det innebär att resa runt i Australien, så tänkte vi att vi skulle sammanfatta en liten lista med tips och rekommendationer på saker att tänka på inför och under resan.
Främsta anledningen till detta var att vi själva inför vår resa upplevde att det fanns rätt dålig info gällade vissa saker.

Okay, here we go!

Work and Travel Company (numera GoXplore):
Vi reste alltså med ett företag som hette Work and Travel Company. Vi har sinsemellan diskuterat några gånger om det verkligen var värt de extra tusenlapparna. Efter lite dividerande har vi ändå kommit fram till att det var värt det. Visst, man förlorar lite pengar på det, jämfört med om man fixar allt själv på plats, men då man kommer till ett helt nytt land och har noll koll på saker och ting är det skönt att få sådant som sim-kort, bankkonto, sjukhuskort mm fixat åt sig. Vi skulle alltså vilja rekommendera Work and travel. Personalen var helt okej, lite scams vad gäller rabatterade priser, men allt fungerade smidigt och vi fick trots allt svar på de saker vi behövde hjälp med.
En ytterligare sak som var till stor betydelse är att man reser samtidigt som andra svenskar som i en grupp, vilket gör att man lär känna nytt folk direkt. Det här är speciellt positivt om man reser ensam. Dessa är lättare att hålla kontakten med också på hemmaplan, eftersom man bor så pass nära varandra. Exempelvis firade vi jul med två som reste samtidigt som Joel och Andreas och nyår med några som reste samtidigt som mig och förra helgen var Adam som reste med J och A upp och hälsade på oss här i Bollnäs. Kontakter och vänner för livet!

Bil:
Den stora frågan - är det värt att köpa bil om man backpackar i Australien? Svaret är utav tvekan JA!!! Visst, det är närmast en förutsättning att man är ett gäng som delar på kostnaden då det är mycket pengar som skall läggas ut (vi betalade 5200 dollar, men då inkluderades bl.a nedanstående punkter) och visst, risken finns att det skiter sig totalt och bilen går sönder...men! har man bil kan man åka vart man vill, närman vill. Man kan stanna till när man vill, det är faktiskt billigare än att resa runt med Greyhound-bussarna och det är en frihet som gör det hela så otroligt mycket mer värt. Nu reste vi i och för sig aldrig runt med Greyhound, men bara en sådan sak som att vi under hela vår resa kunnat spela vår egen musik från Spotify i bilen bevisar att det är bättre att ha bil.
Vi köpte för övrigt en Ford Falcon GLi -97. Ford Falcon är de mest pålitliga och vanligaste bilarna i Australien och är därför det bästa köpet.
  • Registration
Kör man bil i Australien måste den vara registrerad. Registreringen ingick i vårt köp, så vi är väl inte 100 % insatta i hur det går till, men köper man en bil som är registrerad i New South Wales måste man registrera om den i NSW då reg:en går ut. Dock är det inga problem att färdas fritt runt i hela Australien. Det har ingenting med reg:en att göra. När man köper en bil måste man registrera den i sitt namn på ett RTA-kontor, detta för att få lov atts älja den vidare (så fungerar det i alla fall om man köper den via ett företag som vi gjored, vilket vi för övrigt rekommenderar att göra. Mycket säkrare så).
  • Warranty
Inkluderades i vårt köp och rekommenderas. Vi hade Australian Warranty Network (AWN) och det funkade bra. Enda man behöver göra för att garantin skall gälla är att byta olja och oljefilter var 500:e mil alt. var tredje månad. I övrigt hade vi ingen direkt kontakt med dem.
  • Road Assistance
Ett måste då man åker runt i Australien. Dör bilen på en milslång raksträcka utan trafik i 45 graders värme kan det vara bra att bli hämtad.
Vår bil dog en gång. Inom 15 minuter var road assistance där (NRMA, finns runt om i hela NSW), 15 minuter senare kom en bogseringsbil och bogserade bort oss till en bilmakaniker. Bogseringen ingick i avtalet och var helt gratis, annars kostar sådant väldigt mycket pengar.
  • Pink slip
Pink slip är Australiens motsvarighet till vår besiktning. Köp inte en bil som inte är pinkslipad. Är bilen pinkslipad då man köper den är risken för att den skall gå sönder avsevärt mindre.
  • Försäkring
Att köpa en försäkring som täcker allt är endast dumdristigt. Köper man en bil i Australien köper man troligen inte någon allt för värdefull, vilket innebär att skador på det egna fordonet inte spelar någon större roll och därför inte är värd att försäkra...DOCK är det ett måste att ha en försäkring som täcker skador på det andra fordonet. Kör man på en Ferrari kan det som backpacker (och som vanlig person) vara lite småjobbigt att punga upp med en halv miljon.
Vi använde oss av försäkringsbolaget AAMI. De var väldigt tillmötesgående då vi kontaktade dem (då vi skulle säga upp avtalet). Man betalar via autogiro på månatlig basis, hur simpelt och smidigt som helst!
  • Toll Point
När man åker in (eller förbi) i Sydney, Melbourne eller Brisbane måste man betala trängselskatt. Detta gör man enklast genom att gå in på respektive stats hemsida och registrera sitt kontokort. Bara att googla fram de olika staternas siter.
  • Försäljning
Görs bäst via www.gumtree.com.au (Australiens motsvarighet till Blocket). Tyvärr hade vi bara tio dagar på oss att sälja bilen så vi fick den aldrig såld där, utan fick använda oss av vår Buy back-guarantee. Dock vill vi höja ett varningens finger angående den här sidan. Vi fick inom två dagar efter att vi lagt ut annonsen flera suspekta mail, vilka senare visade sig vara scam. Så om någon säger att de är villig att betala "asking price", men de kan inte hämta bilen själv för de ska iväg på något viktigt, flashigt jobb och kan därför endast ha kontakt via mail, så är det en bluff.
Annars skall det vara en säker sida. Betalnign emd Paypal är vanlig.

Sim-kort:
Vi använde oss av Global Gossip. Det är absolut inte det bästa företag vi handskats med, men å andra sidan vet vi inte hur de andra telefonbolagen i Autsralien är heller.
GG hade kass täckning i Queensland, men annars absolut duglig. Det kostar 10 dollar för 1 GB Internet och man kan ringa och smsa gratis till alla med GG och det är gratis att ta emot samtal från t.ex Sverige. För 10 dollar får man 25 minuter att ringa för till hela världen. Ibland fylls dock iten kontot på, trots att det dras pengar från ens bankkonto. Hur som helst så fungerade det bra på det hela taget och man tabbar sig inte om man väljer Global Gossip.

Bankkonto:
Vi använde oss av Westpac och har väl egentligen inget negativt att säga om dem. Det är gratis att ta ut från Westpac-automater och bemötandet var utomordentligt då vi (jag) besökte banken. Man fick dessutom gratis tillgång till deras välfungerande internetbank. Westpac är att rekommendera alltså. Ingen erfarenhet av andra banker dock, men att döma av bankkontor verkar Westpac vara bland de största och kontor finns över hela Australien.

Medicare card:
Ett kort som tillåter gratis (?) läkarbesök. Inte riktigt koll på reglerna runt det, men man måste helt enkelt ha ett sådant om man reser runt i Australien. Vi fick detta fixat av WnT.

Budget:
Vi hade en budget på 70 000 kr. Jag hamnade på 77 707 kr för att vara exakt och då spenderade jag 3,5 månader i Australien (där jag levde väldigt snålt de första 2,5 månaderna) och sedan 1,5 månad i Asien.

Hostel:
Kvalitén varierar på hostelena, så även priset. Uppe i Queensland hittar man de billigaste hostelena, medan NSW, VIC och SA är betydligt dyrare. Söderut får man räkna med runt 28 dollar/natten, medan man uppe i QLD klarar sig på runt 20 dollar/natten.
  • Boka hostel:
Vi bokade alla våra hostels via www.hostelworld.com. Det fungerade helt smärtfritt och där finns även recensioner, ratings, kontaktuppgifter och vägbeskrivningar att tillgå. Vi rekommenderar sidan varmt.

Att dricka:
Ska man festa i Australien är det Goon som gäller för hela slanten. Goon är ett samlingsnamn för de billiga (11-14 dollar/4 liter) boxvinerna som finns i alla spritbutiker. Goon betyder f.ö ungefär  "idiot". Står man iten ut med vin kan man köpa Maxx Dry Beer för 36 dollar/lådan (24-pack).

Matvaruaffär:
Billigaste matvaruaffären är Aldi, vilket är lite som Lidl. Aldi är guld värt, men finns inte på så många ställen. Finns inte Aldi är det Woolworths som gäller. Ww kan jämföras med ICA i Sverige. En snarlik butik är Coles, lite sämre utbud, men annars i stort sett likadant. Kan jämföras med Coop.

Vilka varor:
Pasta, pasta, pasta. Massvis med pasta är det som gäller. 500g pasta kostar 0,69 dollar på Woolworths. Ett tips är att alltid hålla koll på hyllorna längst ner, där hittar man de billigaste priserna. Köp alltid det billigaste av allt och leta frenetiskt efter extrapriser! Devon-korv funkar rätt bra den också. 1 kg för 2,29 dollar.

Camping:
Att rekommendera! Man får uppleva så otroligt mycket mer av landsbyggden och naturen. Man upptäcker det riktiga Australien, helt enkelt. Dessutom kostar det mellan 8-12 dollar/natten, vilket är mindre än halva priset på de flesta hostels.
Köp ett tält på Big W, sen äre bara att köra!

Turistattraktioner:
Undvik turistattraktioner. Hoppa istället över stängsel, gå på nästintill nya stigar och upptäck, upptäck! De enda turistattraktioner som är värda ett besök är Fraser Island och The Whitsundays. Dessa ställen är de bästa destinationerna i hela Australien.

Bloggens upplägg:
Jag kopierar från ett tidigare inlägg


  • Etiketter/taggar/ämnesområden

* Vi recenserade varje hostel vi bodde på utifrån samma parametrar som recensionerna på www.hostelworld.com bygger på.
Dessa recensioner kan hittas om man klickar på etiketten/taggen "Hostelrecension".
* Övriga recensioner, rekommendationer eller icke-rekommendationer etiketteras endast som "Recension".
Eftersom vi campat runt en hel del så finns även en etikett vid namn "Camping" som sammanfattar alla inlägg från vår campingtid här i Australien.
* Varje inlägg är etiketterat med statsförkortningen, beroende vart inlägget utspelar sig (NSW = New South Wales, ACT = Australian Capital Territory, VIC = Victoria, SA = South Australia, QLD = Queensland), så vill man veta mer om t.ex hostels eller resmål i Queensland klickar man på "QLD" då kommer alla inlägg rörande saker i Queensland upp.
* Varje inlägg som innehåller mer än ca 2 bilder är etiketterat som "Bilder" om man vill följa vår resa i bilder.
* De större städerna, alternativt väldigt populära städerna eller där vi spenderat mycket tid har en egen etikett, t.ex "Sydney", "Cairns" eller "Collaroy".
Sedan så finns massa fler etiketter, men ovanstående är sannolikt de viktigaste och de som kan behöva en närmare förklaring. Varje inlägg har naturligtvis flera olika etiketter.


  • Översättning

I högerspelaten kan man, med hjälp av Google Translate, översätta bloggen till massvis av olika språk. Det man dock bör ha i åtanke är att det blir väldigt många grammatiska fel vid översättning, men man får huvudkontentan av det hela i alla fall.


  • Frågor

Vid eventuella frågor är det bara att kontakta oss via Facebook.
Våra Facebook-konton:
Mattias Bäckman
Andreas Andersson
Joel Groth

Har du inte Facebook går det bra att maila till mattias.baeckman@gmail.com, men Facebook är att föredra.


Sådär, tack för mig och tack för oss!
Until next time (!?!) - Ha det bra!

/Mattias

1 kommentar:

  1. Onödigt att rekommendera sådana företag. Skaffa simkort, skattenummer och bankkonto gör man på en förmiddag inne i stan.

    Bankkonto - gå in på första bästa bank.
    Simkort - gå in på första bästa affär
    Skatte# - den klurigaste. Men bara att kolla upp vad skattekontoret ligger innan man åker.

    77 på 3 månader var saftigt! Brännde något liknande på 1 år i Aus

    SvaraRadera