onsdag 28 november 2012

En inblick i den Australiensiska senaten

(Sjukt tråkig blogg nu med mycket text och få bilder. Men håll ut, bara vi får stabilt internet igen så kommer det komma upp bilder i mängder! Just nu laddar vi upp bilderna via mobilnätet, vilket kostar oss pengar... and since we're here on a tight budget...)

Halloj!

Så blev det till slut så att vi idag besökte de centrala delarna av Australiens huvudstad Canberra (namnet uttalas för övrigt "Can-be-ra" och inte "Kan-berra" som vi trodde innan, där "Can" uttalas som det engelska ordet för "burk" eller "kan"... Så där lärde vi oss någonting nytt!), staden som så många avrått oss från att besöka då den verkligen inte är spektakulär på något sätt. Stämmer då det här?

Tja, i normala fall skulle vi säga: åk inte hit, ni kan lika gärna åka till Västerås eller Örebro. Faktum är att det nog finns mer att se i dessa städer. Visst, måste man stanna till någonstans så varför inte stanna i Canberra bara för att kunna säga att man varit i ytterligare en delstat (Australian Capital Territory) och dessutom besökt Australiens huvudstad... men det är i ärlighetens namn den enda anledningen...MEN(!) just idag var staden faktiskt värd ett besök.

Vi hade på förhand fått höra att Parliament House var den enda byggnaden värd att beskåda, så av denna anledning begav vi oss dit.

Väl där upptäckte vi att det var några slags demonstrationer. Efter ett tag kom en man fram till oss och informerade oss om att det var kineser som ville att Australien ska hjälpa dem att få bukt med levande organ-försäljning i Kina. Samtidigt blev vi filmade av något kinesiskt tv-bolag.

Bredvid denna demonstration stod några andra kineser och dansade till låten "Gangnam Style". Kontrasten var ganska extrem. Gangnam-gruppen såg aningen humoristiska ut, vilket en polisman uppenbarligen lade märke till att vi tyckte. Han cyklade fram till oss och informerade oss om läget - kineser som ville ha jämställdhet.

Han informerade oss även om att just idag samlas hela landets politiker och debatterar med varandra i en typ av riksdag. Han rekommenderade oss att gå in och titta, vilket vi naturligtvis gjorde.

Debatten var på många plan bland det mest surrealistiska vi sett. Där sitter presidenten för senaten som ordförande, med det sittande partiet på ena sidan och oppositionen på den andra... Det var kalabalik. Alla riktade personangrepp mot varandra. När ena sidan talade hånskrattade och buade den andra sidan. Ett bra exempel är när en från det sittande partiet sade "... our responsible politics..." och hela oppositionen bröt ut i ett hånskratt. Samtidigt satt senatspresidenten och försökte lugna allihopa, utan att någon lyssnade. De besvarade aldrig några frågor riktigt, utan sade att det var en befängd fråga, vilken de vägrade svara på, mm.

Man kan bäst beskriva stämningen med en skolklass full av mobbare med en lärare som tappat kontrollen.

Sjukt är ordet. Att ett land kan vara såhär pass utvecklat med sådana toppolitiker är en gåta. Vi hoppas innerligt att det inte går till såhär hemma i Sverige.

Vi var även in i ett annat rum där premiärministern och några andra politiker hade debatt. Här var stämningen aningen lugnare, men politikerna vägrade fortfarande att svara på några frågor.

Så dagen bjöd på en högst oväntad, men väldigt intressant inblick i Australiensisk toppolitik.

Summa summarum: funderar du på att åka till Canberra? Åk hit en dag som denna (sker en gång per år), åk annars bara vidare till nästa destination.

Imorgon sticker vi mot Adelaide. Vi kommer att stanna till och sova på två ställen på vägen. I Adelaide är det för närvarande ca 40 grader C varmt. Blir spännande att se hur det går att sova i tält då.



Lite icke-relaterade bilder från Blue Mountains nedan:


Vi höres,

/Mattias



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar